Philadelphia Suburbs

please scroll to view project

This Philadelphia Main Line house, with its graduated slate roof and mature gardens, required extensive interior renovations to refine circulation and utility of its spaces. Period Architecture began the process by revising the floor plan to function more openly within the historic footprint. The new plan effectively addresses the client’s vision of how they wished to use the kitchen, mudroom, dining room, and family room on the first floor, and also allows for more graceful proportions to the bedrooms upstairs.

Inspired by the existing Tudor aesthetic, Period Architecture designed a new hand-scraped walnut kitchen with quarter sawn white oak defining the stove and wet bar. The farm sink window overlooks the family auto-court to reinforce visual connection to the outdoor space, and the kitchen connects to the renovated mudroom, which now features ample storage cubbies and a dog wash. A new family staircase replaces the narrow, steep servants stairway from a bygone era that awkwardly divided the rooms above. The stair was cleverly relocated to allow for spacious bedrooms with walk-in closets, updated bathrooms, and a new laundry room.

The improved floor plan has brought new life to the traditional structure by drawing in abundant natural light and achieving efficient flow. The house is now treasured for its historic style as well as its twenty-first century adaptability, which accommodates entertaining equally well as daily family activity.

Read more
X